Travma Sonrası Büyüme ve Bilinçli Farkındalık İlişkisi - Aydındoğmuş, Ayşe (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Bu bölümde, Travma Sonrası Büyüme (TSB) ile bilinçli farkındalık (BF) arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Travma, DSM-5’e göre bireyi önemli ölçüde etkileyen olumsuz olaylar sonucunda psikolojik sıkıntılar yaratan bir bozukluk olarak tanımlanır. TSB ise, bu tür zorlayıcı yaşam olaylarının bireyin bilişsel şemalarını olumlu yönde değiştirerek büyümesine yol açar.BF, bireyin bedenini, düşünce ve duygularını tanımasına ve dış dünyayla uyum içerisinde yaşamasına yardımcı olan bir yaklaşımdır. Kanser hastaları, Miyokard Enfarktüsü geçirenler ve travmatik olaylar yaşamış bireyler üzerinde yapılan araştırmalarda BF temelli uygulamaların TSB’yi artırdığına dair sonuçlar bildirilmektedir. TSB, bireyin travma sonrasında güç bulması, psikolojik olarak bu duruma hazırlık yapması ve yeniden anlamlandırma sürecini yaşaması şeklinde üç temel aşamada incelenir. TSB’yi artıran önemli faktörler arasında sosyal destek, stresle başa çıkma stratejileri, öz şefkat, bilişsel yeniden değerlendirme ve farkındalık temelli stres azaltma programları yer alır.BF’nin, TSB’yi arttıran önemli faktörlere etki ederek, bireyin travmatik deneyimiyle ilgili düşüncelerini ve duygularını fark etmesine ve kabul etmesine olanak sağladığı bildirilmektedir. Odaklanmış dikkat, yargısız gözlem ve şefkatle kabullenme gibi beceriler, bireyin kendini ve çevresini daha iyi anlamasına yardımcı olarak TSB sürecinin gelişimine yardımcı olmaktadır. BF uygulamaları bireyin TSB düzeyini artırma potansiyeline sahiptir ve bu bağlamda, özellikle psikiyatri hemşirelerinin bilinçli farkındalık temelli yaklaşımları klinik uygulamalara dahil etmesi büyük önem taşımaktadır.This section discusses the relationship between Post-Traumatic Growth (PTG) and mindfulness (MF). According to the DSM-5, trauma is defined as a disorder caused by distressing events that significantly impact an individual. PTG, on the other hand, refers to the positive cognitive shifts and growth that arise from such challenging life events.Mindfulness is an approach that helps individuals recognize their bodies, thoughts, and emotions, while living in harmony with the external world. Studies conducted on cancer patients, those who have experienced myocardial infarction, and individuals who have faced traumatic events have reported that mindfulness-based practices enhance PTG. PTG is examined in three stages: finding strength after trauma, preparing psychologically for the situation, and undergoing a process of re-meaning. Key factors that promote PTG include social support, coping strategies, self-compassion, cognitive reappraisal, and mindfulness-based stress reduction programs.It has been reported that mindfulness influences the key factors that enhance PTG by enabling individuals to become aware of and accept their thoughts and emotions related to the traumatic experience. Skills such as focused attention, non-judgmental observation, and compassionate acceptance help individuals better understand themselves and their environment, thus contributing to the development of PTG. Mindfulness practices have the potential to enhance PTG, and in this context, it is of great importance for psychiatric nurses to incorporate mindfulness-based approaches into clinical practices.