Onkolojik Tedavi Kaynaklı Gelişen Oral Mukozitin Yönetimi - Deniz Akan, Dilan (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Dünya genelinde prevalansı giderek artan ve yakın gelecekte daha da artacağı öngörülen kanser, ciddi ve yaygın bir sağlık sorunudur. Onkolojik tedavinin önemli bir yan etkisi olan oral mukozit (OM), kanser tedavisi gören hastalarda oldukça yaygın olarak görülmektedir. OM genellikle ağrı ile ilişkili olup hastaların çiğneme, yutma ve konuşmalarında güçlük yaratabilir. OM iyi yönetilmediğinde; hastalarda kaşeksi, anoreksi, dehidratasyon ve malnütrisyona neden olabilir; hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca şiddetli OM, hastaneye tekrar yatışlara sebep olabilir, tedavi planını aksatabilir ve hasta prognozunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, OM’in doğru ve etkin yönetimi oldukça önemlidir. Hastaya en yakın sağlık profesyoneli olarak onkoloji hemşireleri OM’in değerlendirilmesi, önlenmesi ve yönetiminde, kilit rol oynamaktadır. Bu amaçla, onkoloji hemşilerinin OM yönetimi ile ilgili güncel rehberleri takip etmesi ve bu bilgileri bakıma yansıtabilmesi gerekmektedir. Buradan hareketle bu bölümde, onkolojik tedaviye bağlı gelişen OM’nin değerlendirilmesi, önlenmesi ve yönetilmesinde hemşirelere yol gösterecek kanıta dayalı bir rehber sunmak amaçlanmıştır.