Gebelikte Yakın Partner Şiddetinin Anne ve Çocuk Üzerinde Olumsuz Sonuçları - Bilgin, Funda Gül (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Kadına yönelik aile içi şiddet kültürel, coğrafi, dini, toplumsal ve ekonomik statü tanımayan evrensel bir sorundur. Gebelik sırasında yakın partner şiddeti gebe kadın ve fetus/yenidoğan üzerinde olumsuz fiziksel ve psikolojik etkilere neden olabilen ciddi bir durumdur. Yakın partner şiddeti fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddet formlarında gerçekleşebilir. Bu şiddet gebe kadının, fetusun ve yenidoğanın sağlığını olumsuz yönde etkiler. Anne üzerinde düşük, antepartum kanama, preeklampsi, erken doğum, erken membran rüptürü, enfeksiyon gibi gebelik komplikasyonlarına yol açarken, depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruhsal sorunları da tetikleyebilir. Bebek ise düşük doğum ağırlığı, erken doğum, ölü doğum, gelişimsel sorunlar ve ileride psikososyal problemler yaşama riski altındadır. Bu durum anne adayının hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyebilir. Anne ve çocuk sağlığını korumak için, sağlık profesyonelleri gebelikte yakın partner şiddeti riskini tanımalı ve gerekli müdahaleleri sağlayarak şiddeti önleyici adımlar atmalıdır. Sağlık profesyonellerinden özellikle hemşireler gebe kadının özgürlüklerini ve haklarını kısıtlayan şiddet olayıyla karşılaştığında veya şüphelendiğinde gerekli incelemeleri yapabilmesi ve değerlendirmesi şiddetle mücadele kapsamında önemli rol oynamaktadır.Domestic violence against women is a universal problem that does not recognize cultural, geographical, religious, social and economic status. Intimate partner violence during pregnancy is a serious condition that can cause negative physical and psychological effects on the pregnant woman and the fetus/newborn. Intimate partner violence can take the form of physical, emotional, sexual and economic violence. This violence negatively affects the health of the pregnant woman, fetus and newborn. On the mother, it can lead to pregnancy complications such as miscarriage, antepartum hemorrhage, pre-eclampsia, preterm labor, premature rupture of membranes, infection, and trigger mental problems such as depression, anxiety and post-traumatic stress disorder. The baby is at risk of low birth weight, premature birth, stillbirth, developmental problems and psychosocial problems in the future. This can prevent the expectant mother from being able to continue her pregnancy in a healthy way. To protect maternal and child health, health professionals should recognize the risk of intimate partner violence during pregnancy and take steps to prevent violence by providing necessary interventions. Healthcare professionals, especially nurses, play an important role in combating violence when they encounter or suspect an incident of violence that restricts the freedoms and rights of pregnant women.