Çeşitli Dental Tedavi Prosedürlerinin Pulpada Oluşturduğu Termal Etkiler - Güler, Melike; Tekbaş Atay, Meltem (Güncel Restoratif Çalışmaları III-Güz, 2024)
Farklı dental prosedürler (kavite preparasyonu, restoratif materyallerin polimerizasyonu, bitirme ve cila işlemleri, beyazlatma teknikleri gibi) sırasında oluşan ısı, dentin pulpa kompleksi aracılığıyla pulpa içi sıcaklığı arttırarak zararlı etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle dental prosedürlerin uygulama adımlarındaki ısı artışı sonucu oluşabilecek pulpa hasarına karşı önlem alınmalıdır. Soğutma prosedürleri, çalışma süreleri, materyal özellikleri ve uygun ışık cihazlarının kullanımı gibi teknik ve materyale ilişkin faktörlere dikkat edilerek sıcaklık artışının zararlı etkileri önlenebilmektedir. Bu derleme pulpa içi sıcaklık artışına sebep olan restoratif diş hekimliği prosedürlerini alt başlıklar halinde inceleyerek, ısı transferi ve kontrolünün önemi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.  Heat generated during various dental procedures (such as cavity preparation, polymerization of restorative materials, finishing and polishing processes, and bleaching techniques) can cause harmful effects through the dentin-pulp complex by increasing the intra-pulpal temperature. Therefore, precautions should be taken against pulp damage that may occur as a result of temperature increase during the application steps of dental procedures. The harmful effects of temperature increase can be prevented by considering technical and material-related factors such as cooling procedures, working time, material properties, and the use of appropriate light devices. This review aims to provide information about the importance of heat transfer and control by examining restorative dentistry procedures in terms of subheadings that cause the rise of intrapulpal temperature.