Anti-Tiroid İlaçlar Ne Kadar Güvenilir? - Aydın, Bünyamin (Güncel Genel Dahiliye Çalışmaları VII-Güz, 2024)
Anti-tiroid ilaçlar 50 yılı aşkın bir süredir tirotoksikoz tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar tiyonamid grubu ilaçlar olarak bilinen propiltiyourasil (PTU) ve methimazole olup, tiroid hormon sentezini inhibe ederek etki göstermektedirler. Bu ilaçların kullanımına bağlı olarak minor ve major yan etkiler görülebilmektedir. Bu makalede PTU ve methimazol kullanımı sonrası ortaya çıkan major iki adet yan etki vakası sunularak bu ilaçları kullananan hastalarda klinisyenlerin daha dikkatli olmaları konusuna vurgu yapılmıştır.Antithyroid drugs have been widely used in the treatment of thyrotoxicosis for over 50 years. These drugs are propylthiouracil (PTU) and methimazole, known as thionamide group drugs, and they act by inhibiting thyroid hormone synthesis. Minor and major side effects can be seen depending on the use of these drugs. In this article, two major side effect cases that occurred after the use of PTU and methimazole are presented and it is emphasized that clinicians should be more careful in patients using these drugs.