Perianal Fistül Hastalığının Tanı ve Tedavisi - Taşkın, Ali Kemal (Güncel Genel Cerrahi Çalışmaları VI-Güz, 2024)
Perianal fistül hastalığı perineal bölgede sık görülen bir hastalıktır. Genellikle perineal apse sonrası oluşur. Basit/düşük veya kompleks/yüksek diye ikiye ayrılır. Basit/düşük olan perianal fistül hastalığının tedavisi diğerine göre daha kolaydır. Aynı zamanda postoperatif komplikasyon oranları daha düşüktür. Hastalığın tedavisi yapılabilmekte fakat postoperatif inkontinans cerrahların canını sıkabilmektedir. Tedavide postoperatif inkontinansı göz önüne alarak tedavi seçimi yapılmalıdır. Postoperatif inkontinans olmaması için yıllardır birçok teknik geliştirilmiştir. Yine de geliştirilmeye çalışılmaktadır.  Tedavi sürecinde uygulanan yöntem seçiminde perianal fistül hastalığın ne tip olduğu, hastanın maliyet durumu, yaşı, cinsiyeti ve kadında doğurganlık gibi faktörlerin dikkate alındığı bir süreç yaşanmaktadır. Ayrıca bazen nüks olması nedeniyle birkaç kez hasta opere edilebilmektedir. Bu yüzden perianal fistül hastalığı cerrahların çok istekle yanaşmadığı bir hastalıktır. Ama eskiye kıyasla günümüzde yeni gelişen yöntemler sayesinde postoperatif ağrı ve inkontinansın oranı azalmıştır.Perianal fistula disease is a common disease in the perineal region. It usually occurs after a perineal abscess. It is divided into two as simple/low or complex/high.  Simple/low perianal fistula disease is easier to treat than the other. Postoperative complication rates are also lower. The disease can be treated, but postoperative incontinence can be a problem for surgeons. Treatment should be chosen by taking postoperative incontinence into consideration. Many techniques have been developed for years to prevent postoperative incontinence. In the selection of the method applied in the treatment process, there is a process in which factors such as the type of perianal fistula disease, the patient's cost status, age, gender and fertility in women are taken into consideration. In addition, the patient may be operated on several times due to recurrence of the disease. Therefore, perianal fistula disease is a disease that surgeons are not very willing to treat. However, compared to the past, the rate of postoperative pain and incontinence has decreased thanks to new methods.