Laboratuvar İçi Atık Yönetimi - Sepin Özen, Nevgün (Afet ve Salgınlarda Mikrobiyoloji Laboratuvarı, 2024)
Afetler, doğalarına ve ciddiyetlerine bağlı olarak büyük miktarlarda enkaz ve atık oluşturabilir. Doğal afetler, kimyasal sızıntılar, yangınlar, diğer acil durumlar laboratuvar ortamında da büyük riskler oluşturur. Afet durumlarında laboratuvar atık yönetimi, insan güvenliğini ve çevre sağlığını korumak için kritik öneme sahiptir. Sağlık kurumlarında en riskli atıkların oluştuğu alanlardan biri mikrobiyoloji laboratuvarlarıdır.  Özellikle kültür ve moleküler birimlerinde ortaya çıkan atıklarda, yüksek düzeyde mikroorganizma bulunmaktadır. Bu nedenle bu birimlerdeki çalışmalarda herhangi bir afet durumu için atık yönetimi politikaları oluşturulmalı ve atıkların uzaklaştırılmasında hem çalışanın hem de ortamın korunmasına yönelik yüksek düzeyde önlemler alınması gereklidir.Disasters can generate large amounts of debris and waste, depending on their nature and severity. Natural disasters, chemical spills, fires, other emergencies also pose great risks in the laboratory environment. Laboratory waste management in disaster situations is critical to protect human safety and environmental health. One of the areas where the most risky medical waste is generated in health institutions is microbiology laboratories.  Especially the wastes generated in culture and molecular units contain high levels of microorganisms. For this reason, waste management policies should be established for any disaster situation in these units and high level measures should be taken to protect both the employee and the environment in the removal of wastes.