Doğum Sonu Dönemde Riskli Durumlar - Gürsoy, Elif (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Doğumdan sonraki ilk 6 haftayı kapsayan, birçok fizyolojik ve psikolojik değişikliğin ve adaptasyon sürecinin yaşandığı döneme postpartum dönem adı verilir. Portpartum dönem; maternal-neonatal mortalite ve morbidite oranlarının göz ardı edilemeyecek derecede yüksek olması nedeniyle anne ve yenidoğan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca doğum sonrası dönem, özellikle ilk birkaç hafta, annelerin bebek sahibi olmanın getirdiği yeni duruma uyum sağlaması açısından zorlu ve bazen baş edilmesi güç bir dönem olabilir. Anne, ölümlerin yaklaşık dörtte biri antenatal dönemde ve dörtte biri perinatal dönemde meydana gelirken, neredeyse yarısı postpartum dönemde ve sonrasında meydana gelmektedir. Bu nedenle lohusalık dönemi komplikasyon gelişme riski yüksek olan bir dönemdir ve bu açıdan risk altında olan kadınları tanımak kritik öneme sahiptir. Doğum sonu dönemde yaygın olarak görülen fiziksel komplikasyonlar; postpartum kanama, postpartum enfeksiyon, tromboembolik bozukluklar ve meme sorunlarıdır. En yaygın psikolojik komplikasyonlar ise postpartum blues, depresyon ve postpartum psikozdur. Bu dönemde bakım gereksinimlerinin belirlenmesi ve bu gereksinimler doğrultusunda sağlık personeli tarafından bakım, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi son derece önemlidir.