Doğum Sonu Bakım - Tahta, Tuğba; Şimal Yavuz, Nurgül (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Doğum sonu dönem, bebek ve plasentanın doğumuyla başlayan, bir dizi fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin gerçekleştiği, pek çok deneyimin yaşandığı bir adaptasyon dönemidir. Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek adına vücutta meydana gelen tüm değişimler doğum tamamlandıktan sonra ilerleyici ve gerileyici olmak üzere bir involüsyon sürecine girer. Diğer sistemlerde gerileyici bir involüsyon görülürken, memelerde laktasyon hazırlığı nedeniyle ilerleyici bir involüsyon izlenir. Yenidoğan bebek ise anne karnından çok farklı bir ortam olan yeni dünyaya adaptasyon sürecindedir. Hem anne hem de bebek için büyük değişimlerin yaşandığı bu dönemde yakından takip edilmeleri oldukça önemlidir. Doğum sonu bakım, kadının bedeninde gerçekleşen fizyolojik ve psikolojik tüm değişimlerin takip edildiği hayati bir takip sürecidir.