Doğum Öncesi Dönem ve Bakım - Uzun Aksoy, Mehtap (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Gebelik kadın bedeninin fizyolojik süreçlerinden birisidir. Bir kadının bedeninde fetüsün büyüyüp gelişebilmesi için gerekli anatomik ve fizyolojik bir takım değişiklikler yaşanmaktadır. Doğum sonu dönemde çoğunluğu normale dönecek bu değişiklikler günden güne büyüyen fetüsün artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için uygun ortamın oluşmasını sağlamaktadır. Gebeliğin oluşumuyla başlayan değişimler kadın vücudunda hemen hemen her organı ve sistemi etkilemektedir. Gebelik sürecinde ortaya çıkan değişimler sağlık ve hastalık dengesini hızlıca bozarak riskli durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Gebelikte riskli durumlar maternal ve fetal mortalite ve morbidite hızını olumsuz etkileyebilmektedir. Gebelikte görülen komplikasyonlar ve olumsuz sonuçları çoğunlukla basit, ulaşılabilir ve uygun maliyetli müdahalelerle önlenebilmektedir. Doğum öncesi dönemde maternal ve fetal açıdan oluşabilecek sorunları önleme ve kontrol altına alma doğum öncesi bakımla mümkün olmaktadır.