Dünyada ve Türkiye’de Anne Sağlığı - Çiçek Özdemir, Sevil (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Toplumların sağlıklı olması, anne sağlığının yükseltilmesi ile mümkündür. Birleşmiş Milletler ve Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü, anne sağlığı göstergelerini tahmin etmek için bazı istatistiksel yöntemler kullanmaktadır. Doğum, ölüm ve hastalık oranlarına yönelik yapılan istatistikler, anne sağlığı düzeyini incelemenin yanı sıra toplumun kalkınmışlık düzeyini değerlendirmede de kullanılmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de anne sağlığı göstergeleri incelendiğinde, 2000 yılından beri olan tüm ilerleme ve olumlu gelişmelere rağmen; mevcut sonuçlar, anne sağlığı bakımından istendik düzeye ulaşılamadığını göstermektedir. Anne sağlığı göstergeleri bakımından eşitsizlikler ülkeler arasında çok yüksek ve yaygın olarak devam etmektedir.