Pediatri Hemşireliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar: Tele Hemşirelik - Aşkan, Fahri; Gülbaktı, Rabia (Güncel Hemşirelik Pratikleri, 2024)
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte sağlık hizmetlerinde önemli yenilikler ortaya çıkmıştır. Tele sağlık, tele tıp, tele cerrahi ve tele hemşirelik gibi uygulamalar, sağlık hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve daha etkin bir şekilde sunulmasını sağlamaktadır. Tele sağlık, sağlık hizmetlerinin telekomünikasyon teknolojileri kullanılarak verilmesi olarak tanımlanırken, tele hemşirelik bu teknolojilerle bakım hizmetlerinin uzaktan sunulmasını ve yönetilmesini ifade eder. Bu kapsamda tele hemşirelik, yalnızca telefonla danışmanlık hizmetini değil, görüntülü konferans, uzaktan izleme ve tanılama gibi farklı yöntemleri de içermektedir.Dijital dönüşüm, pediatri alanında da yaygınlaşmış olup, yapılan birçok çalışma, bu uygulamaların pediatrik hasta bakımına sağladığı katkıları ve hasta memnuniyeti üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaktadır. Bu kitap bölümü, pediatri hemşireliğinde tele hemşirelik uygulamalarının potansiyel yararlarını, karşılaşılan zorlukları ve gelecekteki uygulama alanlarına dair bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, pediatri alanında tele sağlık ve tele hemşirelik üzerine yapılan çalışmaların örnekleri de tartışılarak, bu yenilikçi yaklaşımların mevcut literatürdeki yeri ve sağlık hizmetlerine katkıları değerlendirilmiştir.With the rapid development of technology, important innovations have emerged in healthcare services. Applications such as telehealth, telemedicine, telesurgery and telenursing enable health services to reach larger audiences and be provided more effectively. While telehealth is defined as the delivery of health services using telecommunication technologies, telenursing refers to the provision and management of care services remotely using these technologies. In this context, telenursing includes not only telephone consultancy services but also different methods such as video conferencing, remote monitoring and diagnosis.Digital transformation has also become widespread in the field of pediatrics, and many studies reveal the contributions of these applications to pediatric patient care and their positive effects on patient satisfaction. This book chapter aims to provide a perspective on the potential benefits, challenges encountered, and future areas of application of telenursing in pediatric nursing. Additionally, examples of studies on telehealth and telenursing in the field of pediatrics were discussed, and the place of these innovative approaches in the current literature and their contributions to healthcare services were evaluated.