Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Rehabilitasyonda Bütüncül Yaklaşımlar: Fiziksel, Psikolojik ve Sosyal İyileşmenin Önemi - Sir, Özkan; Kaplan, Ebubekir (Güncel Hemşirelik Pratikleri, 2024)
Açık kalp ameliyatı sonrası rehabilitasyon süreci, hastanın fiziksel, psikolojik ve sosyal iyileşmesini hedefleyen bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Fiziksel iyileşme sürecinde, düzenli egzersiz programları, solunum terapisi ve medikal tedavi ile kalp fonksiyonları desteklenir. Fiziksel aktivite, dolaşım sistemini güçlendirirken, kas gücünü artırır ve hastanın günlük yaşamına daha hızlı dönmesine katkı sağlar. Psikolojik iyileşme, ameliyat sonrası depresyon, kaygı ve stresle başa çıkmada kritik öneme sahiptir. Ameliyat sonrasında yaşanabilen duygusal dalgalanmalar ve kaygı, psikolojik destek ve gerektiğinde terapi yardımıyla yönetilmelidir. Sosyal iyileşme ise hastanın toplumsal yaşamda kendini güvende ve desteklenmiş hissetmesi için önemlidir. Aile desteği, sosyal çevrenin hastaya olan anlayışı ve destekleyici bir sosyal ağ, iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler. Ayrıca, sosyal katılım ve etkinlikler, hastaların kendilerini toplumun bir parçası olarak hissetmelerine katkı sağlar. Bütüncül rehabilitasyon, fiziksel, psikolojik ve sosyal iyileşmeyi kapsayarak hastaların hayata daha sağlıklı, mutlu ve güçlü bir şekilde dönmelerine yardımcı olur.