Gebelikte Jinekolojik Kanserler ve Hemşirelik Yaklaşımları - Turan, Zeliha; Akcan, Kübra (Güncel Hemşirelik Pratikleri, 2024)
Gebelikte jinekolojik kanserler nadir görülse de anne ve fetüs sağlığı önemli zorluklar ortaya koymaktadır. Serviks, over, vulva, endometriyum ve vajinal kanserler gibi türlerin görülme sıklığı, ileri anne yaşı ve gelişen tanı yöntemleri ile artış göstermektedir. Tedavi seçenekleri, kanserin türü, evresi ve gebelik haftasına bağlı olarak cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi olarak değişiklik göstermektedir. Tedavi planı hastanın kendisi ve eşinin yanısıra onkoloji, perinatoloji, neonatoloji ve anestezi uzmanlarının dahil olduğu bir ekip tarafından belirlenmektedir. Tedavide gebeliği koruyucu olmayan yaklaşım ve gebeliği koruyucu yaklaşım olmak üzere iki yaklaşım esas alınmaktadır.Gebelikteki fizyolojik değişiklikler, tanı ve tedavi süreçlerini karmaşık hale getirdiği için multidisipliner iş birliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Kanserin tanılanmasıyla birlikte stres, anksiyete, beden imajı kaygıları ve doğurganlık ile fetüse yönelik korkuları içeren psikososyal sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bütüncül bakım çerçevesinde Hemşireler, bu zorluklarla başa çıkılmasında duygusal destek sağlama, bilinçli karar verme süreçlerini kolaylaştırma ve sağlık ekibi ile hasta arasında etkili iletişim kurma konularında kritik bir rol üstlenmektedir.Although gynecologic cancers in pregnancy are rare, they pose significant challenges to maternal and fetal health. The incidence of types such as cervical, ovarian, vulvar, endometrial and vaginal cancers is increasing with advanced maternal age and improved diagnostic methods. Treatment options vary between surgical intervention, chemotherapy and radiotherapy depending on the type of cancer, stage and gestational week. The treatment plan is determined by a team that includes the patient and her partner, as well as oncology, perinatology, neonatology and anesthesiologists. Treatment is based on two approaches: non-pregnancy-preserving and pregnancy-preserving.Multidisciplinary cooperation is needed as physiological changes during pregnancy complicate the diagnosis and treatment processes. With the diagnosis of cancer, psychosocial problems including stress, anxiety, body image concerns and fears about fertility and the fetus arise. Within the framework of holistic care, nurses play a critical role in providing emotional support, facilitating informed decision-making processes and establishing effective communication between the healthcare team and the patient.