Halk Sağlığı Açısından Toplum Tabanlı Kanser Taramaları - Yıldırım, Zeynep; Bozcu, Ebru (Güncel Hemşirelik Pratikleri, 2024)
Kanser hem sebep olduğu morbidite ve ölümler hem de yüklemiş olduğu ekonomik maliyetler nedeniyle dünya genelinde etkisini gösteren bir hastalıktır. Kalp ve damar hastalıklarından sonra nedeni bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada yer almakta olup, öldürücülük hızının yanı sıra morbidite oranları ve tedavi sürecindeki muazzam maliyetler dolayısıyla ülke ekonomisinde ve iş gücünde önemli boyutlarda kayıplara yol açmaktadır. Kanser hakkında toplum genelinde farkındalık oluşturulması, bilinç düzeyinin arttırılması ve kanser taramaları, kanserle savaşta en önemli yöntemler arasında ilk sırada yer almaktadır.Bu çalışmada, kanser ve kanser taramaları hakkında literatür doğrultusunda araştırmalar yapılarak sağlık üzerine etkileri ele alınmıştır.