Hemofagositik Sendromla Prezente Olan Nodal EBV + Sitotoksik T-Hücreli Lenfoma Vakası - Yılmaz, Fatma (Vakalarla Hematoloji, 2024)
Bilinen kronik hastalık öyküsü bulunmayan 31 yaşındaki erkek hasta; yaklaşık 1 aydır mevcut olan ve giderek sıklığı artan ateş, sarılık, halsizlik ve karında şişkinlik şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde ikterik sklera, soluk konjonktiva, boyun ve axilla bölgesinde  palpe edilebilen  lenfadenopati (LAP) ve hepatosplenomegali saptandı. Yapılan tetkiklerinde pansitopeni, hiperferritinemi, karaciğer fonksiyon testlerinde yükseklik, hiperbilüribinemi, hipofibrinojemi ve koagülasyon parametrelerinde hafif uzama mevcuttu. Hastadan submandibuler  LAP ve kemik iliği biyopsisi yapıldı. Patolojik ön değerlendirmesinde hemofagositozis ile uyumlu histiyosit artışı izlenen hastaya hemofagositik sendrom tanısı konulup  HLH 2004 tedavi protokolü başlandı. Ön  patoloji raporunun: periferik T hücreli lenfoma, nos olarak raporlanması sonrası 2 haftalık HLH 2004 tedavi protokolüne  CHOEP protokolü ile devam edildi. EBV VCA Ig M:1.16 (≥11: pozitif), EBV VCA Ig G:49.2 (≥11: pozitif)  olması ve klonalite sonucunun raporlanması ile beraber nodal EBV+ sitotoksik t hücreli lenfoma  tanısı konuldu. Hastanın takiplerinde genel durumunda tekrar kötüleşme, septik tabloya ilerleme meydana geldi ve CHOEP kemoterapisinin 12. gününde hasta exitus oldu.