Babesyozisin Neden Olduğu Hemoliz Tablosu İle Başvuran Olgu - Sayın, Serhat; Çiftçiler, Rafiye (Vakalarla Hematoloji, 2024)
Babesyoz, Babesia cinsi parazitten kaynaklanır ve vektörü Ixodes scapularis tarafından taşınır. Yüksek riskli hastalarda, özellikle asplenisi olanlarda, hemolitik anemi ve çoklu sistem organ yetmezliği ile karakterize ciddi enfeksiyon gelişebilir. Orak hücre hastalığı olan hastalar, özellikle kronik transfüzyon tedavisi görenler, ciddi transfüzyonla ilişkili babesia enfeksiyonu için yüksek risk altındadır. Orak hücreli anemi tanısı olup sarılık ve ateş ile başvurusunda babesyoz saptanan olgumuzu nadir bir durum olması üzerine sunmak istedik.