Uyku ve Dinlenme - Kayıkçı, Emel Emine (Yaşlılarla Sağlıklı Yaşam, 2023)
Uyku-uyanıklık döngüsünün düzenlenmesinde beynin birçok bölgesi ve buralardan salınan nörotransmitterler önemli bir role sahiptir. Yetişkin bir insanda 24 saatlik uyku periyodu REM ve NREM olmak üzere iki fizyolojik dönemden oluşur. Yaşlılarda ise, yaşlanma ile gelişen fizyolojik-metabolik değişimler sonucu uyku paterninde değişiklikler meydana gelmektedir. Ayrıca yaşlılarda psikolojik, sosyoekonomik, çevresel faktörler ve tıbbı duruma bağlı olarak uyku kalitesinde bozulma görülür. Bu durum bireyin beden ve ruh sağlığının bozularak, yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Yaşlılarda sık görülen uyku sorunları, insomnia, hipersomnia, parasomnia ve huzursuz bacak sendromudur. Uyku sorunlarının yönetiminde bireyin çevresel, fiziksel ve sosyal ortamı dikkate alınarak farmakolojik ve nonfarmakolojik yaklaşımlar kullanılmaktadır.