Edebiyat Tarihimizin “Bıçkın” ve “Natüralist” Kalemi: Salahaddin Enis - Tonga, Necati (Cumhuriyet'in 100. Yılında 100 Türk Yazar, 2024)
Mensur şiir, makale, fıkra, tefrika roman, hikâye ve hatıra türlerinde eserlere imza atan Salahaddin Enis, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından biridir. Eserlerini Piyano, Şair, Şair Nedim, Fağfur, Resimli İstanbul, Şebâb, Düşünce, Rübâb, Kaplan dergileriyle Anadolu, Tanin, Payitaht, İleri, İkdam, Vakit, Diken, Son Saat, Cumhuriyet, Son Posta gibi gazetelerde yayımlayan Salahaddin Enis, basın tarihimizin önemli figürlerinden biri olarak ön plana çıkar. Salahaddin Enis Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte yoğun bir neşriyat faaliyetine girişmiş, eserlerinin büyük kısmını 1923 sonrasında yayımlamıştır. Yazarın Zaniyeler (1923), Sârâ (1923), Cehennem Yolcuları (1926), Orta Malı (1925-1926), Ayarı Bozuklar (1926), Endam Aynası (1927-1928), Mahalle (1930) adlı romanları ve Bataklık Çiçeği (1924) adlı hikâye kitabı Cumhuriyet Dönemi’nde neşredilmiştir. Salahaddin Enis; bilhassa toplumsal hayatımıza ayna tutan roman ve hikâyeleriyle natüralizmin önemli örneklerine imza atmış, eserleriyle Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatımıza önemli bir katkı sağlamıştır.