Mizahın ve Popüler Edebiyatın Sınırlarında Bir Yazar: Ercüment Ekrem Talu - Özen, İbrahim (Cumhuriyet'in 100. Yılında 100 Türk Yazar, 2024)
Ercüment Ekrem Talu, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında roman, hikâye, hatıra, deneme, fıkra, tiyatro ve şiir türlerinde eserler vermiş, popüler edebiyatın önde gelen isimleri arasındadır. II. Meşrutiyet’ten sonra İkdam gazetesinde basın hayatına dâhil olan Ercüment Ekrem, ömrünün sonuna kadar pek çok gazete ve derginin yazar kadrosunda yer almıştır. Mütareke yıllarında Aka Gündüz’le birlikte çıkardığı Alay adlı mizah gazetesi ve Akbaba mecmuasındaki yazı serüveni özellikle anılmaya değerdir. Yirmiden fazla roman ile yüzlerce hikâyeye imza atan Ercüment Ekrem, Gün Batarken adlı ilk romanından itibaren toplumsal sorunları gündemine alarak İstanbul’un kenar mahallelerine ışık tutmuştur. Romanları gibi hikâyelerinde de benzer konuları işleyen Ercüment Ekrem’in eserlerinde mizah üslubu ön plandadır. Bahsi geçen üslup özelliği, bilhassa Meşhedî serisini oluşturan romanları, “Evliyâ-yı Cedid” serisi ve Akbaba mecmuasındaki yazılarıyla Ercüment Ekrem’i bir mizah yazarı yapmıştır. Ercüment Ekrem, nesir türündeki eserlerinin yanı sıra şiirleriyle de dikkat çekmiş, özellikle hiciv şiirleriyle nesir kadar nazımda da kuvvetli bir kalem olduğunu göstermiştir.