Adalet Ağaoğlu - Arıkan, Seda (Cumhuriyet'in 100. Yılında 100 Türk Yazar, 2024)
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı birçok yazarın kendine özgü yazım teknikleri ile roman türünün gelişmesine tanık olmuştur. Kurgu ve kurgu-dışı eserlerinde bu dönemin ayrıntılı bir portresini çizen Adalet Ağaoğlu da (1929-2020) Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ve düşünsel çevresinin gelişimine önemli katkı sunan yazarlarından biridir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında roman türünün değişim ve gelişimi olarak niteleyebileceğimiz evrimini Ağaoğlu’nun Dar Zamanlar üçlemesinde açıkça görürüz. Cumhuriyet dönemi “aydın” kimliğinin sorgulanması ile başlayan bu üçleme hem dönemin sosyal ve tarihsel bir tasvirini sunmakta hem de yazım teknikleri alanında kendi dönemine öncülük etmektedir. Bu üçlemede yirminci yüzyılın gerçekçilik, modernizm ve postmodernizm akımlarını yaratıcı bir şekilde kullanan Ağaoğlu, akımlar arasında geçişler sunarak roman türünü tek bir kalıp içine hapsetmeyen bir anlatı sunar. Bu çalışmanın amacı da Ağaoğlu’nun Dar Zamanlar üçlemesi üzerinden Cumhuriyet dönemi roman türünün realizmden postmodernizme evrilmesini genel hatları ile sunmak, içerik ve anlatı teknikleri açısından gelişim ve değişimleri ele almaktır.