Kariyer Psikolojik Danışmasında Nitel Değerlendirmeler - Karacan Özdemir, Nurten (Kariyer Psikolojik Danışması ve Rehberliği Uygulamaları, 2024)
Kariyer gelişimi, sanılanın aksine, doğrusal bir gelişim gösteren yapıdan ziyade kendi içinde bireysel ve çevresel faktörlerin dinamik bir etkileşimini içeren karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, bireylerin kariyer gelişimlerine destek olmada ya da yasadıkları herhangi bir kariyer güçlüğünün üstesinden gelmelerine yardımcı olmada bireyi tanımak ve sorununun doğasını tüm boyutları ile anlamak önemlidir. Bu noktada sadece puanlar ortaya koyarak kişileri belli gruplara kategorize eden standart ve nicel ölçme araçları yeterli olmayacak, danışanların bireysel kariyer hikayelerini derinlemesine inceleme fırsatı sunan nitel yöntemlere başvurmak gerekebilecektir. Bu teknik ve yöntemlerin pek çok güçlü yönü bulunmaktadır. Kariyer psikolojik danışmanlığında nitel değerlendirmeler, sadece bir değerlendirme olarak değil, aynı zamanda bir kariyer danışmanlığı yöntemi olarak da hizmet ederler. Bu yöntemler, danışanların öznel deneyimlerinin, algılarının ve anlamlarının derinlemesine ve zengin bir şekilde keşfedilmesine olanak tanır. Danışanların kariyer yolculuklarını anlamlandırmalarına ve seçimlerini etkileyen faktörler hakkında içgörü kazanmalarına yardımcı olurlar. Zamanında ve güvene dayalı bir şekilde kullanıldığında, bu teknikler danışanlarla terapötik ittifaklar kurulmasına yardımcı olarak hassas konulardaki tartışmaları kolaylaştırır. Bununla birlikte bazı sınırlılıklarının farkında olmak önemlidir. Bu yöntemler öznel ve yorumlamaya açıktırlar, bu nedenle kariyer danışmanlarının bunları kullanmak için yeterli eğitime sahip olmaları ve bunların arkasındaki kariyer gelişimi ve danışmanlık teorilerini derinlemesine anlamaları gerekir. Yapısındaki esneklik ve yaratıcılık nedeniyle iyi bir hazırlık yapmayı gerektirirler, zaman ve uygulama pratikliği acısından ekonomik olmayabilirler. Bu kitap bölümünde, kariyer psikolojik danışmanlığında nitel değerlendirmelerin kullanımına dair kavramsal bilginin yani sıra nitel değerlendirmelere bir örnek olarak kariyer psikolojik danışmanlığı sürecinde terapötik kartların nasıl kullanılabileceği ele alınmıştır. Bu bağlamda, terapötik kartların farklı yaş gruplarından bireylerle kullanımına yönelik örnekler sunulmuş; sürecin yapılandırılması ve oturumların nasıl yürütülebileceği ve bu süreçte göz önünde bulundurulması gereken önlemler aktarılmıştır.