Soyut Sanatın Türk Resmine Yansımaları ve Adnan Çoker Örneği - Turan, Mehmet Erkan (Plastik Sanatlarda Kuramsal Bakış Açılarıyla Resim, 2024)
Türk Resim sanatı, 18. yy.’da Osmanlı batılılaşmasına bağlı olarak gelişmeye başlamıştır. Daha önceleri minyatür, hat gibi geleneksel sanatlarla sınırlı olan Türk sanatında batılı tarzı resim anlayışı gelişmiştir. İlerleyen yıllarda Sanayi-i Nefise gibi okulların açılması ile de beraber batı sanatını takip etme olanakları daha da artmıştır. Uzun yıllar boyunca yurt dışına sanatçılar gönderilip orada güncel sanatı takip eden sanatçılar Türkiye’ye döndüklerinde öğrendiklerini Türk sanatına yansıtmışlardır. Moden sanatın yaşandığı bu dönemlerde batıdaki en önemli eğilimlerden olan soyut sanatın Türk sanatına yansıması da bu sayede olmuştur. Özellikle 1950’li yıllardan sonra türkiye’de soyut sanat hareketi önemli bir ivme kazanmıştır. Bu dönemim en önemli ve en bilindik sanatçılarından biri de Adnan Çoker’dir. Bu yazının amacı Adnan Çoker’in soyut sanatçı olarak Türkiye’deki yeri ve önemi açıklanmaya çalışılmaktır. Adnan Çoker’in anlaşılabilmesi için Türkiye’deki soyut sanatın anlaşılması gerekmektedir. Türkiye’deki soyut sanatın anlaşılması için de Batıdaki soyut sanatın anlaşılması gerekmektedir. Bu yüzden bu yazı üç bölüme ayrılmıştır: Birinci Bölüm’de soyut sanatın batıda nasıl ortaya çıktığına değinilmiştir. İkinci Bölümde soyut sanatın Türkiye’deki gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Adnan Çoker’in hayatı, eserleri ve soyut sanatçı olarak Türk sanatındaki yeri açıklanmaya çalışılmıştır.Bu yazının oluşturulmasında nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu süreçte kaynak olarak kitap, tez, makale ve internet ortamında konu ile akalı tarama ve yapılmıştır.