Erwin Panofsky’nin İkonoloji ve İkonografik Eleştiri Yöntemi Bağlamında Bir Sanatçı Örneği: Ümit Parsıl - Kılıç, Ahmet Göktuğ (Plastik Sanatlarda Kuramsal Bakış Açılarıyla Resim, 2024)
Sanat eserlerini eleştirmek ve uygun geri bildirim sağlamak, düzenli hazırlık ve kapsamlı çalışma gerektirir. Bu şekilde düzenli bir çalışma belirli yaklaşımlar dahilinde oluşturulur ve anlam kazanır. Bu yaklaşımlarda eleştirinin nasıl, hangi yönde ve ne tür bir eleştirel teoriye dayalı olarak gerçekleştirileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan eleştirel uygulamalar günümüzde uygulanan sanat merkezli yöntemlerin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanatın teorik ve yorumsal altyapısıyla sanat eleştirisi ve metodolojik birlik görülebilir. Sanatçının ürettiği eser ya da sanatsal oluşum eleştiriye değer bir çalışma alanını oluşturmaktadır. Sanatın doğuşundan bu yana eserler veya sanat biçimlerinin her dönemde belirli koşullar altında eleştirildiği ve yorumlandığı dikkate alınır. Bu anlamda eleştirel yöntemlerde yaygın olarak kullanılan, Erwin Panofsky tarafından oluşturulan ve geliştirilen ikonoloji ve ikonografi eleştiri yöntemi, sanat eserlerinin ele alınmasında dikkat çekici sonuçlar doğurmuştur. Bu anlamda Panofsky'nin ikonoloji ve ikonografi yöntemi bu bölümde ele alınmış ve seçilen eserler Panofsky'nin belirlemiş olduğu, ön ikonografik inceleme, ikonografik çözümleme ve ikonolojik yorum başlıkları dikkate alınarak yorumlanmıştır. Bu yöntemle sanat eserlerinin daha doğru bir biçimde değerlendirilebileceği ön görülmüştür. Bu doğrultuda yapılan sanat eseri çözümlemesi sanatçının ortaya koyduğu yapıtların görünmeyen gizemlerini ortaya çıkarmakta, bu da sanat eserinin gerçekliğini ortaya koymaktadır.