Türkiye’de Çağdaş Batı Müziği: Türk Ulusal Kimliğinin Müzikteki İfadeleri - Keleş, Ali (Geçmişten Günümüze Batı Müziği Tarihine Yolculuk, 2024)
Bu bölümde sırasıyla şu başlıklar irdelenmiştir: çoksesli Batı müziğinin Osmanlı modernleşme sürecindeki seyri; erken Cumhuriyet dönemi “milli musiki” kavrayışı ve Batılılaşma hareketinde müziğin konumu; Batı müzik geleneğinde ulusalcı akım; Türkiye’de halk müziğinin derlenmesine ve çokseslendirilmesine yönelik çalışmalar; birinci kuşak Türk bestecileri ve onların eserlerinde Türk kimliğinin ifade biçimleri olarak, Anadolu müzik geleneğine ait makamsal, ezgisel ve ritmik unsurların kullanımı; birinci kuşak bestecilerin ardından Türkiye’de çoksesli Batı müziğinin seyri.