2. Dünya Savaşı Sonrası Müzik: Serializm, Minimalizm ve Elektronik Sesler - Sakarya, Uğur Cihat (Geçmişten Günümüze Batı Müziği Tarihine Yolculuk, 2024)
Bu bölümde 1945 sonrası Avrupa’da gelişen yeni avangart müzik merkezleri, yükselen ekoller ve deneysel teknikler incelenmiştir. Darmstadt Ekolü’nün tümel serializmin gelişimi ve Modern İtalyan ve Modern Polonya Ekolüne katkıları tespit edilmiştir. Daha sonra somut müzik, elektronik müzik ve rastlantısal müzik tekniklerinin Avrupa ve ABD’deki gelişimi incelenmiştir. Ardından açıklığı, basitliği ve ezgiye yeniden odaklanışıyla savaş sonrası avangart tekniklere karşıt duran minimalizmin ABD’deki başlangıcı ve Avrupa’daki gelişimi incelenmiştir.