Maluliyet/Engellilik Raporlarında Tartışmalı, Etik ve Yasal Sorunlar - Çolak, Başar (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Kişiler kasten, tedbirsizlik dikkatsizlik veya ihmal sonucu pek çok şekilde yaralanabilmekte ve bu yaralanmalar sonucu geçici veya sürekli fiziksel ve/veya ruhsal arızalarortaya çıkabilmektedir. Bu olaylar nedeniyle zararların maddi olarak tazmin edilebilmesi için olayın ilgili tarafına ya da sigorta şirketlerine tazminat davaları açılmaktadır.Adli tıp uygulamalarında standart uygulamaların olması büyük bir önem arz eder. Maluliyet/engellilik raporları gibi Yönetmeliklere rağmen standartların belirginleşemediği, üstelik  mağdurlar ve düzenleyenler açısından sekonder  “kazançların” olduğu bir alanda etik ihlaller veya etik ihlal iddiaları ortaya çıkabilmektedir. Hatta zaman zaman raporların mevcut Yönetmelikler kapsamı dışına çıkılarak ve bazen de hukuk dışı şekilde düzenlendiği iddia edilebilmektedir. Standart raporların düzenlenmesi ile adaletin oluşmasına doğrudan katkıda bulunabileceği gibi etik ve yasal ihlal iddiaların/ihlallerin azaltılması da sağlanabilir.Bu bölümde adli raporların etik prensiplere göre nasıl hazırlanması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca uygulamada yaşanan usulsüz raporların etik ve yasal yaptırımları konusunda bilgi paylaşılmıştır.