Amerikan Hekimler Birliği Kalıcı Maluliyet Değerlendirme Kılavuzunun (AMA) Değerlendirilmesi - Serap Aytuğ, Şahnur; Kar, Hakan (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Engellilik kavramı insanlıkla beraber var olmuştur. Engelliliği değerlendirmek için her toplum zaman içerisinde kendi kurallarını geliştirmiştir.  Amerikan toplumunda engellilik kavramındaki gelişimi 1600’lü yıllardan günümüze kadar gösteren yasalar mevcuttur. Amerikan Tıp Birliği tarafından ilki 1971 yılında basılan ve revize edilerek günümüzde 6. baskısı yayınlanan AMA kalıcı engellilik değerlendirme kılavuzu çıkarılmıştır. Ülkemizde engellilik değerlendirmesinde kullanılan farklı tarihlerde yayınlanmış kılavuzlar mevcut olmakla birlikte her engellilik durumunun her kılavuzda karşılığı bulunmamakta ve hekim inisiyatif kullanmak zorunda bırakılmaktadır. İş kazaları ve trafik kazaları dahil engellilik değerlendirmesinde kapsayıcı tek bir kılavuza ihtiyaç duyulduğundan ABD’de yaygın olarak kullanılan AMA kılavuzu hakkında bilgi vermek amacıyla bu bölüm düzenlenmiştir.