Maluliyet ve Temaruz - Selek Çırakoğlu, Selin; Çırakoğlu, Emre (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Giriş: DSM-5’e göre, “hekimi yanıltıcı davranış” veya simülasyon olarak da bilinen temaruzda; genellikle bir motivasyon kaynağı bulunmaktadır ve özellikle TSSB gibi ruhsal hastalıklara bağlı maluliyet tespitinde önemli bir sorundur.Maluliyet Olgularının Temaruz Açısından Değerlendirilmesi: Maluliyet değerlendirmesinde temaruz; anamnez, genel beden muayenesi, sistem muayeneleri, adli psikiyatrik muayene ve tıbbi belgelerin incelenmesi ile saptanabilmektedir.Sonuçların yorumlanması: Maluliyet tespitinde temaruz tanısı kesinleştirilmeden tüm olasılıklar göz önünde bulundurulmalı, her bir sistem ayrıntılı muayene edilmeli, tüm tıbbi belgeler incelenmelidir ve temaruz tanısı titizlikle konmalıdır.Öneriler: Temaruz saptandığında hekimler açıklayıcı bir tutum sergilemelidir. Maluliyette temaruzun gerçek arazların da gözden kaçırılmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.