Travma ve Stresörle İlişkili Bozukluklar Maluliyet Değerlendirilmesi - Tutam, Duygu Nur; Geniş, Bahadır; Çolak, Başar (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Travmatik yaşantılara maruz kalmak kişide duygu, düşünce ve davranış değişikliklerine yol açabilir. Bu bölümde ruhsal travma ve ilişkili kavramlar, tanı kriterleri ve uygulamada kullanılan maluliyet/engellilik yönetmeliklerindeki psikiyatrik hastalıklar bölümü değerlendirilerek rapor düzenlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar gözden geçirilecektir.Travmatik yaşantılar kişinin denge durumunu bozarak akut ve kronik dönemde birçok belirtiye yol açabilir. Bu bölümde Yönetmeliklerde yer alan travma ile nedensellik bağı olan hastalıklardan sıklıkla karşılaşılan travma sonrası stres bozukluğu, akut stres bozukluğu, uyum bozukluğu, depresif bozukluk ve obsesif kompulsif bozukluk tanı kriterlerine yer verilecek ve maluliyet/engellilik raporlarının nasıl düzenleneceği anlatılacaktır.  Yönetmeliklerdeki ve maluliyet/engellik oranlarındaki farklılıklar ele alınarak değerlendirilecektir.