Santral ve Periferik Sinir Sistemi Maluliyet Değerlendirilmesi - Aydoğdu, Halil İlhan; Akpınar, Ramazan (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Engellilik, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorundur. Tüm dünyada giderek artan nörolojik hastalıklar engelliliğe sebep olan hastalıklar içinde önemli bir yere sahiptir. Santral veya periferik sinir sisteminde herhangi bir sebeple ortaya çıkan hasar nörolojik maluliyete sebep olabilir. Nörolojik maluliyetin değerlendirilmesinde ilk basamak ayrıntılı nörolojik muayeneyi bilmek ve nörolojik tanı testlerini iyi değerlendirmekle başlar. Ülkemizde engellilikle ilgili çeşitli kanun ve mevzuatlar yer almaktadır. Yönetmelikte nörolojik engellilikle ilgili olarak ; afaziler, epilepsiler, uyku bozuklukları, nörojenik ağrılar, demans, kraniyal sinir bozuklukları, hareket bozuklukları, periferik sinir lezyonlarına bağlı duyu motor kayıp başlıkları altında sınıflandırma yapılmıştır. Nörolojik engellilik değerlendirilmesinde ayrıntılı ve multidisipliner yaklaşım önemli olup güncel bilimsel veriler ışığında mevzuatta güncellemelere gidilmelidir.