Sanat Terapisi ve Resim Analizi - Şanlı, Elif Şule (Sanatın İyileştirici Gücü 2 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
İnsan organizması doğası gereği iç dünyasını görsel olarak dışa yansıtmaya meyillidir. Bu bağlamda sanat, bireylerin kendi öz benliklerini dışa vurmada kullanabildiği önemli bir araçtır. Özellikle resim sanatı, kişinin doğrudan kendisini görsel olarak dışa yansıttığı bir alandır. Fenomenolojik perspektiften bakıldığında kişinin içsel çatışmaları, çocukluk anıları, bastırılmış duyguları gibi bilinçaltındaki tüm dinamikleri yapmış olduğu resme yansır. Yapılan resimler bir ruh sağlığı uzmanı tarafından nitel ve nicel anlamda analiz edilebilir ve bu analizler resmi yapan kişinin ihtiyaçları, ilgileri, arzuları ve genel olarak ruhsal durumu hakkında değerli bir veri kaynağı olabilirler. Bu bağlamda sanat, bireylerin psikolojik değerlendirmesi ve psikolojik iyi oluş tedavilerinde de kullanılabilen önemli bir araç olarak karşımıza çıkar. Bu bölümde, sanatın terapötik etkisinden ve bir dışavurum aracı olmasından doğan Sanat Terapi yaklaşımını ve bireylerin projektif değerlendirmesinde kullanılan Resim Analizi konseptlerini ele alarak klinik bir uygulama üzerinden açıklayacağım.