Sosyal Bilimlerde Stem Uygulamaları - Yıldırım, Pelin; Mindivanlı Akdoğan, Esra; Aktemur, Asena (Kadın Araştırmacıların Sosyal Bilimler Çalışmaları III, 2024)
STEM bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerinin eğitim öğretim ortamı içerisinde bütüncül bir şekilde ele alınmasını sağlayan disiplinler arası bir eğitim yaklaşımıdır. Bu doğrultuda öğrenciler hem farklı disiplinlere ilişkin bilgi ve beceriler kazanmakta ve hem de farklı disiplinlere ilişkin bu bilgi ve becerilerin günlük yaşamdaki karşılığını daha açık görmektedirler. STEM eğitim yaklaşımının uygulandığı eğitim öğretim sürecinde öğrenciler farklı disiplinlere ilişkin bilgi ve becerileri zihinlerinde anlamlı bağlantılar kurarak birbirleriyle ilişkilendirmekte ve bilginin farklı alanlardaki karşılığının da görülmesiyle daha anlamlı şekilde yapılandırılması sağlanmaktadır. STEM eğitim yaklaşımının bileşenlerinden olan “science” disiplini dünyada ve ülkemizde çoğunlukla “fen bilimleri” olarak ele alınmakta ve sosyal bilimler bu disiplinlerin dışında tutulmaktadır. STEM eğitim yaklaşımındaki “science” kelimesinin “fen bilimleri ve sosyal bilimler” olarak ele alınmasının daha kapsamlı ve bütüncül bir STEM eğitimi için daha faydalı olacağı düşünülmektedir. Böylece fen bilimleri, sosyal bilimler ve matematik disiplinlerinin teknoloji ve mühendislik ile uygulamalı hale getirilmesi sonucunda multidisipliner bir ürün elde edilmesi sağlanacaktır. STEM eğitiminde bilimin fen bilimleri ve sosyal bilimler olarak ele alınmasıyla hem fen bilimleri ve sosyal bilimlere ilişkin bilgi ve becerilerin ortak bir amaç doğrultusunda birbiriyle ilişkilendirilerek kullanılması sağlanacak hem de daha anlamlı öğrenmelerin gerçekleşeceği düşünülmektedir. Öte yandan STEM eğitiminin eğitim öğretimde uygulanması sürecine sosyal bilimlerin dâhil edilmesiyle özellikle üretim ve tasarım yapma aşamasında öğrencilere hem ilham vereceği hem de kendi öz milli değerlerimize uygun tasarım yapma konusunda öğrencileri teşvik edeceği düşünülmektedir. Sosyal bilimlerin STEM eğitimi içerisinde ele alınmasıyla STEM eğitiminin ülkemiz açısından daha fazla özümseneceği ve STEM eğitiminin kendi öz değerlerimizle daha fazla bütünleştirilerek daha başarılı bir şekilde uygulanacağı öngörülmektedir. Ayrıca bu şekilde bir STEM eğitimiyle sosyal bilimler ile fen bilimlerinin aslında birbiri ile oldukça sıkı bir ilişkiye sahip olduğunu ve bir bilimin daha iyi anlaşılabilmesi ve uygulamaya dökülmesi için diğer birçok bilim alanındaki bilgiye ihtiyaç duyulduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle bu bölümde STEM eğitim yaklaşımına çok da alışık olunmayan biçimde sosyal bilimlerin de dâhil edilmesi ele alınmış ve sosyal bilimlerde kullanımına ilişkin bilgi ve uygulama örnekleri ile öğretmenlere ve bu alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara fikir vermek amaçlanmıştır.