FeTeMM Yaklaşımıyla Hazırlanan Biyomimikri Etkinliklerinin Ortaokul Öğrencilerinin Fen İlgilerine Etkisi - Doğan Şafak, Cansu; Çimen, Osman (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Yapılan bu araştırmada günümüz öğrenim yaklaşımlarından öğrenci merkezli FeTeMM ile desteklenen biyomimikri etkinlikleri uygulamasının ortaokul öğrencilerinin fene karşı ilgi düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi ve bu biyomimikri etkinliklerine yönelik görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Biyomimikri kavramını öğrencilere tanıtmak da bu araştırmanın amaçlarına dahildir. Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin FeTeMM temelli biyomimikri etkinlikleri uygulamaları sonrasında fene karşı ilgilerinde anlamlı bir farklılık olup olmadığını incelemek için nicel araştırma modeli ve yapılan bu FeTeMM yaklaşımlı biyomimikri etkinliklerine yönelik öğrenci görüşlerini almak için nitel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında Harty ve Beall (1984) tarafından geliştirilmiş olup Laçin Şimşek ve Nuhoğlu tarafından Türkçe’ ye çevrilen Fen Konularına Yönelik İlgi Ölçeği kullanılmış olup ölçeğin orijinal adı ‘‘Children’s Science Curiosity Scale’’dır. Araştırmanın nicel kısmında tek gruplu ön test- son test zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS programıyla incelenmiştir. Araştırmanın nitel kısmında nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ise Etkinlik Görüş Formu kullanılmıştır. Etkinlik Görüş Formu nitel veri analiz tekniklerinden içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da bir devlet okulunda öğrenim gören toplam 25 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin çoğunluğunun yapılan etkinlikler sonrasında fene karşı olan ilgi düzeyinin arttığı görülmüştür. Ek olarak öğrenciler biyomimikri konusunu ve yapılan etkinlikleri ilgi çekici bulmuş, doğa ve teknolojiye karşı olan bakış açılarında değişikliklerin meydana geldiğini ifade etmişlerdir.