Resfebe Hücre Başarı Testinin Geliştirilmesi ve Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Test Hakkındaki Görüşleri - Özpınar, Mehmet; Girgin, Sönmez (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu çalışma, geleneksel eğitim anlayışından uzaklaşarak yapılandırmacı yaklaşıma geçişin önemini vurgulamakta ve zekâ oyunlarının, özellikle resfebenin, öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmedeki rolünü araştırmaktadır. Resfebe, harf, sayı ve resim kullanarak kelime bulmaya dayanan bir zekâ oyunudur. Bu çalışma, fen bilimleri öğretmen adaylarının hücre konusundaki başarılarını ölçmek için Resfebe Hücre Başarı Testi (RHBT) geliştirilmiştir. RHBT başlangıçta 33 soru olarak hazırlanmış ve uzman görüşleri doğrultusunda 27 soruya indirilmiştir. Test, 54 öğrenci üzerinde yapılan ön deneme ile güvenirlik ve geçerlilik açısından test edilmiştir ve güvenirlik katsayısı 0.969 olarak bulunmuştur. Araştırma, Türkiye’de dört üniversitede eğitim gören 153 fen bilimleri öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların demografik bilgileri, yaş, cinsiyet ve sınıf dağılımlarını içermektedir. Test sonuçlarına göre, öğrenciler bazı soruları kolayca çözerken (örn. Paramesyum, Sentriyol), bazı sorularda zorlanmışlardır (örn. Varlık, Yumurta akı). Testteki sorulara verilen doğru cevaplar ile öğrencilerin sınıfları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur; 3. sınıf öğrencileri genellikle soruları daha doğru cevaplamıştır. Araştırmada, öğretmen adaylarının resfebe hakkındaki bilgilerinin ve bu oyunların fen eğitimindeki kullanımı hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Katılımcıların çoğu resfebeyi önceden bilmekte ve fen eğitiminde kullanılmasının yararlı olacağını düşünmektedir. Öğretmen adaylarının görüşlerine göre, resfebe oyunları fen eğitiminde problem çözme ve akıl yürütme becerilerini geliştirmek için etkili bir araç olarak görülmektedir. Bu çalışmanın bulguları, resfebe uygulamalarının öğrencilerin hücre konusunu öğrenmelerine ve öğrendikleri bilgilerin pekişmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.