Genelleştirilmiş Metrik Uzaylarda Sabit Nokta Teoremleri - Yalçın, Mehtap (Academician Publishing Book DOI Portal, 2024)
Matematik bilimi açısından sabit nokta teorisi modern matematiğin önem arz eden konularından birisi olarak ifade edilmektedir. Son yıllarda metrik uzay ve sabit nokta teoremleri kavramlarının çeşitli genellemeleri genelleştirilmiş metrik uzaylara uygulanmıştır.Bu genelleştirilmiş metrik uzaylardan bazılarını𝑏-metrik, dikdörtgensel metrik, kısmi metrik ve 𝑏𝑣(𝑠) metrik uzayları olarak sıralayabiliriz. Bu makalede, metrik uzaylar ve nitelikleri metrik uzay teoremleri, sabit nokta kavramı ve bazı dönüşüm sınıfları, sabit nokta ve Banach teoremi, genişletilmiş b-metrik uzay ve Banach sabit nokta teoreminin bu uzaydaki genişlemesi, genişletilmiş b-metrik uzaylarda 𝜶-𝝍-büzülme dönüşümleri için bazı sabit nokta teoremleri ve genelleştirilmiş metrik uzaylardan bahsedilmiştir.