Sosyal Psikolojide Kalıpyargılar ve Önyargılar - Aktan, Timuçin (Academician Publishing Book DOI Portal, 2023)
Bu kitap, sosyal psikolojide kalıpyargılar ve önyargılar konusunda kapsamlı bir değerlendirme sunmaktadır. Kalıpyargılar, toplumu oluşturan gruplar hakkında bireylerin sahip olduğu inançlardır ve önyargıların temelini oluştururlar. Kitap, kalıpyargıların çevremizdeki sosyal dünyayı nasıl etkilediğini ve mevcut sosyal dünyada nasıl bir işlevi olduğunu ele almaktadır. Kalıpyargı literatüründeki tarihsel dönüşüm özetlenmiş ve kalıpyargıların toplumsal işlevlerine odaklanılmıştır. Kitapta kalıpyargıların ne olduğu ve ne olmadığı tartışılmış ve işe yarar bir tanım önerilmiştir. Bu tanım, kalıpyargıların sosyal bilimciler için neden önemli olduğunu vurgulamaktadır. Kitap, kalıpyargısal inançların toplumu oluşturan grupların üyelerinin olanaklarını kısıtladığı ölçüde önemli olduğunu savunmaktadır. This book provides a comprehensive evaluation of stereotypes and prejudices in social psychology. Stereotypes are beliefs that individuals hold about the groups that make up society and form the basis of prejudices. The book explores how stereotypes influence the social world around us and the role they play in the current social world. It summarizes the historical transformation in the literature on stereotypes and focuses on their societal functions. The book discusses what stereotypes are and what they are not, and proposes a useful definition. This definition emphasizes the importance of stereotypes for social scientists. The book argues that stereotypes are significant to the extent that they restrict the opportunities of members of the groups that make up society.