Tarih Boyunca Salgın Hastalıklar ve Resim Sanatı - Ökten, Ali İhsan (Academician Publishing Book DOI Portal, 2023)
Bu kitap, tarih boyunca salgın hastalıkların toplumlara ve insanlara olan etkisini ve bu etkinin resim sanatına nasıl yansıdığını ele almaktadır. Salgın hastalıklar, insanlık tarihinde birçok trajediye, kaygılara ve korkulara sebep olmuştur. Birçok salgın hastalık ortaya çıkmış ve insanları, canlıları, doğayı, toplumları ve ülkeleri etkilemiştir. Pandemi, bulaşıcı hastalıkların sanat alanına da yansıyan bir sağlık kavramıdır. Bu süreç, sanat ve bulaşıcı hastalıkların ilk kesişimi değildir. Daha önce de cüzzam, veba, İspanyol Gribi gibi salgın hastalıklar sanatsal çalışmalarda tematik bir yaklaşımla işlenmiştir. Ancak resim sanatı, salgın hastalıkların dramatik öyküsünü en çok anlatan sanat dalıdır. Sanatçılar, yaşadıkları dünyayı algılayışları ve imgelem dünyaları aracılığıyla görünmeyeni görünür kılarlar. Bu kitap, salgın hastalıkların tarih boyunca resim sanatına nasıl yansıdığını inceleyerek, bu etkileşimi detaylı bir şekilde ele almaktadır. This book examines the impact of epidemic diseases on societies and individuals throughout history, and how this impact is reflected in the art of painting. Epidemic diseases have caused many tragedies, anxieties, and fears in human history. Many epidemic diseases have emerged and affected people, animals, nature, societies, and countries. Pandemic is a health concept that is also reflected in the field of art. This process is not the first intersection of art and infectious diseases. Epidemic diseases such as leprosy, plague, and Spanish flu have been addressed in artistic works with a thematic approach before. However, painting is the art form that most effectively tells the dramatic story of epidemic diseases. Artists make the invisible visible through their perception of the world they live in and their imaginative worlds. This book examines how epidemic diseases have been reflected in the art of painting throughout history and thoroughly explores this interaction.