ADANA Tarihi, Coğrafyası,Yerel Yönetimleri, Siyasal Olayları(1832-2014) - Acevit, Fevzi (Academician Publishing Book DOI Portal, 2023)
Bu kitap, Adana’nın tarihini, coğrafyasını, yerel yönetimlerini ve siyasal olaylarını 1832-2014 yılları arasında ele almaktadır. Yazar Fevzi Acevit tarafından kaleme alınan kitap, Adana’nın geçmişinden günümüze kadar olan 182 yıllık dönemdeki önemli sosyal ve siyasal olayları anlatmaktadır. Kitapta, Adana’nın Osmanlı Sancağı iken nasıl ve ne zaman vilayet olduğu, bölgesel isyanların nasıl sonlandırıldığı, Adana’yı kimlerin yönettiği ve geride hangi izleri bıraktığı gibi konular ele alınmaktadır. Ayrıca Fransız-Ermeni işgali, İğtişaş ve Kaç kaç olayları, Kuvayı Milliye direnişi sırasında yaşananlar ve yakın geçmişin tanığı olduğumuz olaylar da kitapta yer almaktadır. Kitap, güvenilir kaynaklardan derlenen bilgilerle oluşturulmuş ve objektif bir bakış açısıyla kaleme alınmıştır. This book covers the history, geography, local governments, and political events of Adana between the years 1832-2014. Written by Fevzi Acevit, the book narrates the significant social and political events of Adana from its past to the present, spanning a period of 182 years. The book discusses topics such as how and when Adana became a province from an Ottoman Sanjak, how regional uprisings were quelled, who governed Adana and the traces they left behind. Additionally, the book includes the French-Armenian occupation, the İğtişaş and Kaç kaç incidents, events during the resistance of the Kuvayı Milliye, and recent events that we have witnessed. The book is compiled from reliable sources and written with an objective perspective.