Kadim Çukurova Şehirleri - Acevit, Fevzi (Academician Publishing Book DOI Portal, 2023)
Fevzi Acevit tarafından yazılan K̈adim Çukurova Şehirlerik̈itabı, Çukurova’nın tarihini, coğrafyasını, uygarlıklarını ve efsanelerini ele almaktadır. Kitap, Neolitik çağdan günümüze kadar olan süreçte Çukurova’da kurulan antik şehirleri tanıtmaktadır. Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye gibi şehirlerin yanı sıra Anavarza, Anamerium, Antiocheia, Kastabala, Karatepe, Karataş, Mallos, Misis, Şar, Tarsus, Silifke, Daphane, İskenderun, İsos gibi yerleşim yerleri de kitapta yer almaktadır. Çukurova, binlerce yıllık bir tarihe sahip olan bir bölgedir ve bu kitapta bu tarihin izleri araştırmacılar ve bilim insanları tarafından derlenmiştir. Kitap, Çukurova’nın doğası, tarihi ve modern kentleri hakkında bilgi verirken, antik yerleşim yerlerinin kalıntıları ve yöre insanının aktardığı efsaneler de anlatılmaktadır. Kitap, güvenilir kaynaklardan derlenen bilgilerle oluşturulmuş olup, Çukurova hakkında bir başvuru kaynağı olarak okuyuculara faydalı olmayı amaçlamaktadır. The book Äncient Cities of Çukurovaẅritten by Fevzi Acevit discusses the history, geography, civilizations, and legends of Çukurova. The book introduces the ancient cities established in Çukurova from the Neolithic period to the present day. In addition to cities such as Adana, Hatay, Mersin, and Osmaniye, the book also includes settlements such as Anavarza, Anamerium, Antiocheia, Kastabala, Karatepe, Karataş, Mallos, Misis, Şar, Tarsus, Silifke, Daphane, İskenderun, and İsos. Çukurova is a region with a history of thousands of years, and this book compiles the traces of this history by researchers and scientists. While providing information about the nature, history, and modern cities of Çukurova, the book also narrates the remains of ancient settlements and the legends passed down by the local people. The book is created with information compiled from reliable sources and aims to be a useful reference for readers about Çukurova.