Göstergebilimsel Çözümleme Yöntemine Göre Albert Dürer’in “Melancolia I” Adlı Yapıtının Analizi - Elmas, Günay Sıla (Çağdaş Sanat Okumaları, 2024)
Göstergebilimsel çözümleme yöntemi 20.yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan, temelinde ise sosyal bilimler alanında yapılan çalışmaların içerisinde bulunan yazıların ve işaretlerin çözümlendirilmesine dayanılan bir araştırma yöntemidir. Çalışmaların içerisindeki semboller belirlenerek düz anlamları, yan anlamları ve derin anlamları, oluşturulduğu zaman göz önüne alınarak kültürel yaşam, normlar, oluşturan kişinin psikolojisi vb. etkenler belirlenerek incelenir. Bu yazıda ise öncelikli olarak göstergebilimsel çözümleme yöntemi anlatılmış ardından Albert Dürer’in “Melancolia I” isimli eseri bu yöntem çerçevesinde incelenmiştir.