Depremlerde Kriz Yönetimi ve Paydaşlarla Çalışma - Arı, Furkan (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Yer kabuğundaki ani kırılmalar sonucunda oluşan titreşimler depremler oluşturmaktadır. Depremler, şiddetlerine göre birçok yıkıma ve can kaybına neden olabilen afetlerin başında gelmektedir. Türkiye, depremsellik oranı en yüksek ülkelerden biridir. Türkiye’de her yıl binlerce irili ufaklı deprem olmakla birlikte bazı depremler ciddi can kayıpları ve maddi hasarlarla sonuçlanmaktadır. Ani bir şekilde meydana gelen depremlerin ardından müdahale edilmesi gereken kriz ortamları oluşabilmektedir. Depremler sonucunda ortaya çıkan krizlere hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek önem arz etmektedir. Depremlere müdahaleler bilinçli bir kriz yönetimi ile mümkün olmaktadır. Depremler, ciddi yıkıma ve can kaybına neden olduğunda kriz yönetiminin ve müdahalenin gerçekleşebilmesi için paydaşlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’de de depremlere müdahale konusunda planlar olmasına rağmen kriz yönetimi ve paydaşlarla çalışma konusunda eksikliklerin olduğu görülmektedir. Bu bölümde depremlerde kriz yönetimi, Türkiye’de depremlerde kriz yönetiminden sorumlu kurumlar, mevzuat ve yaşanan sorunlar ile hangi paydaşlarla çalışıldığı ve dünyada depremler sonrasında nasıl bir kriz yönetimi izlendiği konularına yer verilmiş olup literatürden elde edilen bilgiler doğrultusunda Türkiye’de deprem sonrasında etkili bir kriz yönetimi ve paydaşlarla çalışma konusunda neler yapılması gerektiği üzerine öneriler getirilmiştir.