Depremde Psikolojik İlk Yardım - Özler Ervüz, Feyza (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Kitabın bu bölümünde Psikolojik İlk Yardım (PİY) kavramının ne olduğuna ve doğal afetlerde Psikolojik İlk Yardım uygulamalarına yer verilmiştir. Psikolojik İlk Yardım kavramı travmatik bir olay, doğal afet, acil durum, kişisel kriz durumlarının ardından stres semptomlarını azaltmayı ve sağlıklı bir iyileşmeyi amaçlayan kanıta dayalı bir yaklaşımdır. Kavramın ne olduğuna dair açıklamaların ardından PİY’in ne olmadığı yani yanlış bilinen veya sıklıkla karıştırılan yönleri ele alınmıştır. Tarihsel süreç içerisinde PİY’in gelişimi ve hangi alanlarda kullanıldığına dair açıklamalarda bulunulmuştur. PİY’in temel ihtiyaçlara hitap ettiği, bireyi rahatlatıcı etkiye sahip olduğu ve stres reaksiyonları hakkında uygulayıcılara yön göstererek bireylerin güçlü yönlerini desteklemek ve mevcut baş etme becerilerini artırmak gibi amaçlarından söz edilmiştir. Kitabın giriş bölümünde ayrıca PİY’in kimler için verilebileceği, ne zaman verileceği ve nerede verilebilecekleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Afet sonrası PİY’i anlatan bölümde PİY’in uygulama aşama ve ilkeleri açıklanmaktadır. Kitap bölümünde uygulayıcılar için gerekli bilgi ve açıklamaların ardından rehber olması amacıyla örnek yönergelere ve eğitim programına da yer verilmiştir.