Afetlerde Sosyal Hizmet - Öngören, Bülent (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Kitabın bu bölümünde afet ve acil durumlarda sosyal hizmet müdahalesini ortaya koyan psikososyal destek hizmetleri ele alınmıştır. Sosyal hizmet uzmanları, afet öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere üç boyutta hizmet vermektedir. Ama ağırlıklı olarak afet sırasında ve sonrasında etkilenen nüfus gruplarının sosyal işlevselliği arttırmak için psikososyal destek hizmetlerini yürütürler. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde, afet ve acil durumlarda öncelikle etkilenen nüfus gruplarına yönelik psikososyal destek hizmetleri, psikososyal destek elemanları (Sosyal hizmet uzmanı, psikiyatrist, psikolog, rehberlik ve psikolojik danışman ve çocuk gelişimci) tarafından gerçekleştirilir. Afet ve acil durumlarda psikososyal destek müdahale araçları olarak psikolojik ilk yardım, ihtiyaç ve kaynak belirleme, sevketme ve yönlendirme, bilgi merkezi oluşturma, psikoeğitim, sosyal projeler, toplumu harekete geçirme, psikoeğitim, çalışana destek, sosyal iyileştirme vb. müdahaleler psikososyal destek hizmetinin içeriğini oluşturmaktadır.