Öğrenme ve Öğretimde Motivasyon - Allahverdi, Fatima Zehra (Eğitim Psikolojisi, 2024)
Bu bölüm, öğretmenlerin, öğrencilerin öğrenme ve gelişim süreçlerini desteklemek amacıyla sınıf ortamında uygulayabilecekleri motivasyon kavramlarını kapsamaktadır. Bölümde, Beklenti-Değer Kuramı, İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı ve Öz Belirleme Kuramı gibi bu alandaki en önemli teoriler tanıtılmakta ve her bir kuram, yıllar içerisinde yapılan katkılar ışığında ayrıntılı olarak tartışılmaktadır. Motivasyon ile doğrudan ilgili olduğu için, bu bölümde ayrıca Hedef Belirleme Kuramı, Hedef Yönelimleri ve İlişkilendirme Kuramı da ele alınmaktadır. Bu bağlamda, başarma motivasyonu ile kaçınma motivasyonu arasındaki farklar incelenmekte ve öğrencilerin anlamlı öğrenmeye yönlendirilmesi teşvik edilmektedir. Duyguların motivasyon sürecindeki rolü göz önüne alınarak; duygu ve motivasyon ilişkisi, kaygı, performans, ilgi ve motivasyon konuları da bu bölümde ele alınmaktadır. Kavramların ve uygulamaların daha iyi anlaşılabilmesi için varsayımsal senaryolar ve özel açıklamalar da sunulmuştur. Bölüm, öğrencilerin sınıf ortamında nasıl motive edilebileceği konusundaki bir tartışma ile sona ermektedir. Okuyucunun, her senaryoyu dikkatle incelemesi ve sınıf içindeki uygulamalarını göz önünde bulundurması tavsiye edilmektedir.