Öğrenci Merkezli ve Yapılandırmacı Yaklaşımlar - Kula, Sultan Selen (Eğitim Psikolojisi, 2024)
Öğrenmeyi, öğrenenin aktif düşünme ve deneyimleri yoluyla zihninde anlamlandırma süreci olarak tanımlayan yapılandırmacı yaklaşımda, öğrenciyi merkeze alan bir öğretim süreci benimsenmektedir. Öğrenci merkezli öğretim aktif öğrenme ilkelerini temele alan, iş birliğine dayalı, yapılandırmacı bir süreçtir. Öğrenme içeriği, öğrencinin bireysel farklılıklarını, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate alarak günlük hayatla ilişkili olarak oluşturulur. Bu bakış açısıyla, öğrencinin öğrenmeye ilişkin kararları alıp uygulayabilen, iç motivasyonu yüksek öğrenenler olması hedeflenmektedir. Öğrenme sürecinde, öğrencilerin akranları ile iş birlikli öğrenmeleri ve ekip çalışmalarına katılmaları teşvik edilmektedir. Öğrencilerin hem zihinsel hem de bedensel olarak aktif olabilecekleri öğretim yöntem ve tekniklerinden yararlanılması önemli görülmektedir. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde, öğrenme sürecini de dikkate alan alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.