Bilişsel Gelişim ve Dil Gelişimi - Koç, Nizamettin (Eğitim Psikolojisi, 2024)
Gelişim, bireyin yaşamı boyunca meydana gelen ve düzenli bir şekilde ortaya çıkan değişiklikler olarak tanımlanır. Bu değişiklikler hamilelikten ölüme kadar süregelen, belirli bir süreklilik gösteren süreçlerdir. Bilişsel gelişim, bireylerin akıl yürütme, karar verme ve düşünme biçimlerinde meydana gelen değişiklikleri ifade ederken, dil gelişimi yeni kelimeler ve semboller kazanmanın yanı sıra dilin kurallarına uygun kullanımını da içerir. Bilişsel gelişim denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri Jean Piaget'dir. Piaget'in bilişsel gelişim teorisi, çocukların öğrenme süreçlerindeki aktif rolüne odaklanmakta ve beynin bu süreçteki önemini vurgulamaktadır. Bir diğer önemli teorisyen olan Lev Vygotsky ise bilişsel gelişimde sosyal çevrenin ve kültürel çerçevenin rolünü öne çıkaran bir yaklaşım geliştirmiştir. Dil gelişimi, bilişsel gelişimle paralel ilerleyen önemli bir alandır. Dil, bireylerin duygu ve düşüncelerini aktarmak için semboller kullandığı bir sistemdir ve yazma, dinleme, konuşma gibi iletişim araçlarını içerir. Bu kitap bölümünde, bilişsel ve dil gelişiminin temelleri, bu alanlarda öne çıkan teoriler ve bu gelişim süreçlerinin eğitim ve öğrenme üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alınmıştır.