Vahşiliğin Diyalektiği Postkolonyal Edebiyatta Öteki-Yazı-Ceza-Vahşilik: Franz Kafka ve “Ceza Kolonisinde” - Öztürk, Kadriye (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
Çalışmada, Kafka’nın Ceza Kolonisinde adlı 1914 yılında yazılan eseri, adı tam belirtilmeyen bir koloni adasında geçen olaylar, koloni dönemi, postkolonyal dönem ve edebiyat, öteki-yazı-ceza-vahşilik bağlamında irdelenmeye çalışılmıştır. Bir ceza kolonisinde yaşayan “yerli sözde askere” üstlerinin emirlerine uymadığı için verilen cezanın bir işkence makinesi ile infazından söz edilmektedir. Hükümlü başlangıçta makine için kullanılan bazı destekler ağzına yerleştirilse makineden çıkar. Daha sonrasında görevli subay makineye girer ve sonuç olarak hayatını kaybeder. Kolonileşme her ne kadar farklı ırk, coğrafya ve kültürden insanların bir araya gelmesine neden olmuşsa da bu süreç çok da kolay bir geçiş süreci olmamıştır.