Spor İşletmelerinin İşlevleri - Tabuk, Mustafa Ertan (Spor Tesislerinin Planlanması ve İşletme, 2024)
Kamu veya özel işletmeler şeklinde faaliyet gösteren spor işletmeleri faaliyet ve hizmet alanı ile konusu, mülki, ekonomik ve hukuki yapıları açısından farklılık gösterir. Ülkemizde genel olarak bir çoğu kamuya ait olan kar amacı gütmeyen işletme yapıları mevcuttur. Bu işletmeler yönetim fonksiyonlarını gerçekleştirirken satın alma, üretim ve pazarlama gibi genel işlevlerle birlikte finans, muhasebe, insan kaynakları ve halkla ilişkiler gibi destekleyici işlemleri de yerine getirirler. Spor işletmeleri'nin vizyon ve stratejileri ile orantılı olarak ar-ge çalışmaları ve verimlilik analizleri ile organizasyon geliştirmeye yönelik araştırma ve uygulamalar yaparlar. Bu araştırmada spor işletmelerinin etkinlik ve verimliliğine katkı sağlayacak işletme işlevleri incelenmiş uygulamacı ve araştırmacıların farklı bakış açıları geliştirmesi hedeflenmiştir. Sonuç olarak ülkemizde spor işletmelerinin büyük çoğunluğunun kamuya ait olduğu, kamu yönetimi bürokrasinin içerisinde değerlendirildiği bu nedenle etkin bir işletme yönetimi uygulamaktan uzak kaldığı ifade edilebilir. Özel işletmelerin ise yoğunlukla finanasal ve idari sorunlar ile birlikte kar amacı gütmeyen yapılarda bulunması nedeniyle profesyonel ilkelerle yönetilmediği ifade edilebilir. Spor yönetim bilimlerinin spor işletmelerine yönelik teorik ve uygulamaları çalışmaların geliştirilmesinde öncü olması gerektiği düşünülmektedir.