İşletmenin Kuruluşu - Albayrak, Ahmet Yılmaz (Spor Tesislerinin Planlanması ve İşletme, 2024)
İnsan davranışlarının merkezinde yer alan ve toplumun gelişme düzeyine bağlı olarak artabilen, farklılaşan ve sınırsız sayıdaki ihtiyaçlar bir kere karşılanmakla ortadan kalkmazken her karşılanan ihtiyaç yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İnsan, sürekli tekrarlanarak devam eden bu durumun doğal sonucu olarak da tükenmeyen ihtiyaçları karşılamak için bir takım faaliyetlerde bulunmak, varlığını sürdürebilmesi için ortaya çıkan birçok türlü ihtiyacı karşılamak için bilinçli bir şekilde örgütlenerek daha düzenli ve çevreye açık sistemler olarak işletmeler oluşturmuşlardır. İnsan ihtiyaçlarının artması, çeşitlenmesi ile birlikte Antik Yunan’daki Olimpiyat Oyunlarından, Roma’daki Kolezyum gösterilerine, Orta Çağ Avrupa’sındaki turnuvalara, günümüzün yüksek profilli profesyonel spor liglerine kadar, insanlar uzun süredir sağlık, iş, hizmet, boş zaman, eğlence ve sosyalleşme amacıyla spor etkinliklerine katılmak ve tanıklık etmek için kendi dönemlerinin spor alanlarını (tesislerini, işletmelerini) kurmuşlardır. Spor işletmeleri arasında pek çok fark olsa da, bir şey açıktır. İhtiyaçları karşılamak için kurulacak her spor işletmesi farklı tüketici segmentlerine istediklerini sağlama, uygun sayıda ürün ve hizmetin gerçekleşmesini sağlamak, tüm potansiyel tüketicilerini memnun etmek için bir kuruluş sürecini gerçekleştirmek zorundadır.